OM OSS

Sentrale data om museet

Besøksadresse:

Gardsvikvegen 20, 5563 In Tysvær Gemeinde Førdesfjorden

Nun von E134 ausgeschildert.

 

Utstilling

Arquebus museet er et av Norges største forsvarsmuseer, og ligger sentralt plassert innerst i Førresfjorden. Arquebus museet ta deg gjennom den dramatiske okkupasjonstiden i spennende utstillinger over 2000 kvadratmeter. “Der undergang” – stor og innholdsrik utstilling om den allierte seieren i Europa og det tyske nederlaget i Berlin 1945.

Det som er særegent med museets utstilling er nesten 100 utstillingsfigurer med forskjellige sivile og militære antrekk fra krigstiden. Enkelte er satt opp i grupper sammen med kulisser i full størrelse som gir publikum en godt innblikk i hvordan den enkelte situasjon som beskrives må ha artet seg. Utstillingen har også en gate fra krigens dager med husfasader i full størrelse – med hester, biler og utstillingsfigurer – som viser publikum hvordan en gate og et torgmiljø kunne se ut i krigen. Samspillet mellom kulissene, utstillingsfigurene og gjenstandene er ganske unikt i det omfanget som er satt opp i museets utstilling. De store miljøoppsettene tar for seg de ulike sidene ved krigens historie, som flere oppsett om dagliglivet for sivilbefolkningen, sjøfolkenes krigsseilas, frigjøringen, hjemmefronten, kampene i april 1940 og fiendens kystbatterier på Vestlandet – for å nevne noe.

Prosjekter

Museet har også vært en naturlig samarbeidspartner i årenes løp ved markering av nasjonale jubileer, flåtebesøk, tildeling av krigsmedaljer – og arrangementer i regi av Heimevernet, forsvarsforeninger eller de lokale krigsseilerforeningene. Museet har stor oppslutning i distriktet bidrar ofte i forbindelse med utgivelse av lokale hefter, lokale forskningsprosjekter og prosjekter i skolene.

Museet har også gitt betydelige historiske bidrag utenfor distriktet i forbindelse med en rekke bokutgivelser, tidsskrifter og filmproduksjoner. Museet samarbeider med Forsvarsmuseet, som har gitt en betydelig støtte til museets utstillinger. Videre har Arquebus museet et godt samarbeid med en rekke spesialmuseer av samme art både i Norge og i utlandet. Museet har dessuten et formalisert samarbeid med et museum i Leicester, England. Det er også på sin plass å trekke frem et særdeles godt samarbeid med Rogaland Heimevernsdistrikt og Norges Forsvarsforening.

Utmerkelser og priser

Museet har flere ganger høstet anerkjennelse for den betydelige frivillige innsatsen som er gjort og for de resultatene som er oppnådd i forhold til ofte meget begrensede ressurser. For å illustrere dette kan det trekkes frem at museet i 1992 ble tildelt Fritt Ords Honnør av professor Preben Munthe i forbindelse med en midlertidig utstilling i Førre, og tildelingen av Tysvær Hegren, en lokal pris som henger høyt. Videre har frivillige personer fått både Rogaland Fylkeskommunes kulturpris og Norges Forsvarsforenings Medalje for den frivillige innsatsen. I tillegg til dette kommer en rekke tildelelser fra kommuner i distriktet og fra institusjoner innen Forsvaret.
Historisk dokumentasjon

Tilveksten av museets historiske dokumentasjon har vært betydelig – spesielt i de siste årene. En bevisst innsamlingspolitikk har ført til at museet har høstet av et langsiktig arbeid for å skaffe spesifikke gjenstander til utvidelser og forbedringer i utstillingen – som er foretatt siden åpningen av utstillingen i Førre i 1995. Museet har også et stort og velutstyrt museumsverksted, der gjenstandene restaureres og vedlikeholdes på frivillig basis. Museet har opparbeidet seg egen kompetanse på restaurering i løpet av årene. Når det gjelder restaurering har vi samarbeid med flere andre museer, lag og foreninger for å dra veksler på spesialkompetanse. Det fleste av gjenstandene i utstillingen har gjennomgått en forholdsvis betydelig restaurering i museets eget verksted. I perioder har en stor del av dugnadsinnsatsen vært ved restaurering i museets verksted.
Etablert i 1980

Museet har siden stiftelsen blitt drevet med meget begrensede resurser og en betydelig dugnadsinnsats. Museet har god oppslutning i distriktet, noe som også innbefatter samarbeid med andre museer, foreninger og institusjoner. Den første krigsutstillingen foretok museets frivillige ved daværende Haugesund Museum i 1974.
Museet åpnet en stor krigshistorisk utstilling i egne lokaler i Førre i 1995. Frem til denne tid har museet drevet et betydelig restaureringsarbeid i forskjellige leide lokaliteter i Haugesund og på Karmøy. Siden 1982 har museet disponert faste magasinfasiliteter i distriktet. Frem til åpningen av den permanente utstillingen i Førre i 1995, så har museet gjennomført jevnlige arrangementer og midlertidige temautstillinger i distriktet – noen med en betydelig størrelse.

Frem til etableringen av den permanente utstillingen i museumsbygningen i Førre kan Arquebus museet derfor vise til et kontinuerlig arbeid med innsamling av lokalhistoriske gjenstander fra okkupasjonen, bevaring og restaurering av gjenstandene og ikke minst formidling i form av en rekke midlertidige utstillinger i distriktet. Forskning i lokalt innsamlet arkivmaterialet er også utført etter beste evne, med utgivelse av en rekke lokale hefter og tidsskrifter. I løpet av denne perioden har museet bygget opp en betydelig samling med historisk dokumentasjon fra distriktet, bestående av gjenstander, lokale arkiver fra skipsfart og samfunnsliv, tidsskrifter, trykksaker, bøker og fotografier.

Etablering av permanent utstilling i Tysvær

Museet fikk bygningen til fri disposisjon av Tysvær kommune i september 1991. Frem til åpningen av den permanente utstillingen i mai 1995, ble hele den tidligere fabrikkbygningen bygget om på frivillig basis til et representativt museum – med en stor utstilling, vestibyle, museumsverksted, magasiner, klasserom, kjøkken, kafé, og kontorer. Museumsbygningen er på totalt 3.200 kvadratmeter. Museet hadde god støtte av både Forsvarsmuseet, Festningsmuseet og Marinemuseet i arbeidet med å bygge opp utstillingen. Flere av krigsveteranene deltok også i arbeidet, blant andre tidligere sjef for hjemmefronten – Jens Chr. Hauge og den lokale motstandsmannen tidligere forsvarsminister Gunnar Hellesen – for å nevne noen. Den lokale krigsseilerforeningen deltok aktivt i arbeidet med å bygge opp avdelingen om sjøfolkenes krigsseilas.
Museet hadde et betydelig arbeidsmarkedstiltak i arbeidet med å bygge museet, som sammen med frivillige fra museet – og en rekke lokale håndverkere som stilte opp gratis – klarte å forme den tidligere industribygningen til et funksjonelt museum. Det var en formidabel dugnadsinnsats som ble lagt ned i museumsbygningen frem til den offisielle åpningen i 1995. Midlene til materialer kom også fra mange forskjellige hold, blant annet fra Tysvær kommune, Rogaland fylkeskommune, Norsk Kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord, Forsvarsdepartementet og en rekke lokale sponsorer. Det hele var en kjempestor “kulturdugnad” – som det står respekt av.

Stadig nye utstillinger og utvidelser

Utstillingen har siden åpningen i 1995 vært gjenstand for stadige utvidelser og forbedringer. I 1996 åpnet museet en ny avdeling i utstillingen om Heimevernet i 50 Jahr. Dette var et samarbeid med lokale aktører og Rogaland Heimevernsdistrikt i forbindelse med Heimevernets 50-års jubileum. I 1999 var museet som en av de instansene som deltok i den offisielle markeringen av Kystartilleriets 100-års jubileum. Dette var et samarbeid med Kystartilleriet og Festningsmuseet. Dette ble markert med åpning av en stor temautstilling og et åpningsarrangement som trakk 1.500 besøkende. I perioden fra 1995 og til i dag har utstillingen væt gjenstand for stadige forbedringer og utvidelser. Museets utstilling dekker i dag 1.500 kvadratmeter.

Museet har samarbeidet med Sjøforsvarets personell knyttet til Shetlandsbussen (i dag drives “Hitra” av Forsvarsmuseet) og museet har derfor hatt besøk av Shetlandsbussen KNM “Hitra” ved museets kai ved to anledninger (1992 og 1998). Første gang trakk besøket nesten 1.000 tilskuere.

Publikumsarrangement

Museet har gjennomført en rekke publikumsarrangement siden starten i 1980. Siden åpningen av utstillingen i Førre i 1995, har det vært et eller flere publikumsarrangement hvert år. I tillegg til de mer spesielle arrangementene som er nevnt ovenfor, deltar museet årlig som en i Midtsommerfest i Tysvær – en lokal kultur – og aktivitetsuke i lokalmiljøet. Oppslutningen om arrangementene pleier å være gode – og enkelte av de største arrangementene skjer i samarbeid med skolene i distriktet, som foretar organiserte besøk i den forbindelse. Siden åpningen av den permanente utstillingen i mai 1995 har museet registrert 32.000 betalende besøkende i selve utstillingen. Besøket ved museet i 1999 var omtrent 7.000, som er et godt besøk sammenlignet med andre museer i distriktet.

 

Praktische Informationen


Büro-Adresse / Museum-Gebäude:
Gardsvikvegen 20
5563 In Tysvær Gemeinde Førdesfjorden.

Nun von E134 ausgeschildert - Link zu Google Maps

Veranstaltungskalender

Januar 2019
M T In T F S S
« Oktober    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Google ovesetter

NorskEnglish中文(简体)DanskNederlandsSuomiFrançaisDeutschÍslenska日本語PolskiРусскийEspañolSvenska
 Bearbeiten Übersetzung

Folgen Sie uns auf Flickr und Facebook oder abonnieren Sie unseren RSS-Feed:

Empfehlen Sie uns Ihren Freunden auf Facebook Lesen und abonnieren Sie den RSS-Feed Folgen Sie uns auf Twitter